Begeleiding voor dementerenden

Begeleiding voor dementerenden

Categorie : dementie Positief Samen

Begeleiding voor dementerenden? Naarmate dementerenden vorderen in het ziekteproces worden ze steeds afhankelijker van hun omgeving en begeleiding. De mantelzorger zal dan ook steeds meer zorg en ondersteuning moeten geven, en dat kan erg intensief worden. Toch kunnen mensen die lijden aan dementie vaak nog gewoon thuis wonen. Het is belangrijk dat de mantelzorger naarmate het proces vordert niet steeds het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, maar weet waar hulp en begeleiding gevonden kan worden.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam van ruim vijftig ziektes, die allemaal dezelfde symptomen veroorzaken; namelijk dat de hersenen niet meer goed in staat zijn om informatie te verwerken. Doordat zenuwcellen in de hersenen kapot gaan of slecht gaan werken, of de verbinding tussen zenuwcellen verslechterd, functioneren de hersenen niet meer optimaal. Dit kan heel snel gaan, maar vaak is dit ook een langdurig proces, waardoor de dementerende nog jarenlang een redelijk gewoon leven kan leiden. 

Begeleiding voor dementerenden

Begeleiding van dementerenden

Technologische ontwikkelingen in de afgelopen jaren maken het steeds makkelijker om als dementerende zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dit is vaak ook wat men zelf het liefste wil, en bij zeventig procent van de mensen die aan dementie lijden is dit ook mogelijk. Door alarmsystemen, medicijnendispensers en diverse apps wordt het steeds makkelijker. Ook wordt er continue onderzoek gedaan om deze ziektes te behandelen, alhoewel we op dit moment enkel nog in staat zijn om de ziekte te vertragen. Toch blijft het grootste gedeelte van de zorg nog steeds in handen van mantelzorgers en naasten. 

Casemanager

Via de huisarts kan een casemanager dementie aangevraagd worden. Deze trajectbegeleider, ook wel dementieconsulent genoemd, wordt vergoed in de basisverzekering. De casemanager kan, behalve vragen over de ziekte beantwoorden, ook de belangen van de dementerende behartigen en helpen met zorgvoorzieningen en instanties in de regio.

Alzheimer café

Praten met lotgenoten en andere mantelzorgers kan veel hulp bieden. Niet alleen een luisterend oor, maar ervaringen uitwisselen met mensen die soortgelijke situaties ervaren doet je beseffen dat je niet alleen bent. Een Alzheimer Café, Trefpunt of Theehuis is een ontmoetingsplek met maandelijkse bijeenkomsten voor iedereen met vragen over dementie.

Begeleiding voor dementerenden

Ondersteuning van mantelzorgers

Mantelzorg is intensief; onderschat het niet en zorg ook voor jezelf. Het kan wonderen doen om af en toe even tijd voor jezelf te kunnen nemen en de zorg even over te dragen aan iemand anders. Ook voor de dementerende is het fijn om contact te hebben met anderen. Denk aan samen koken of eten, lekker in het bos een wandeling gaan maken, of gewoon fijn thuis zitten en een spelletje spelen. Persoonlijke aandacht, waar nodig eventueel ook begeleiding, maar vooral voor gezelschap. Het is belangrijk om niet alleen verder te gaan met het leven, maar daar ook nog plezier aan te beleven. 

Als je op zoek bent naar gezelschap in Amstelveen of omstreken, bel dan even, of stuur ons een e-mail, voor een vrijblijvend gesprek. Positief Samen biedt gezelschap en ondersteuning voor mantelzorgers in Amstelveen en omstreken. We maken ouderen blij en zorgen dat het leven weer plezierig is. Wij zijn een grote steun voor de mantelzorger door een deel van de zorgen op ons te nemen. Door bijvoorbeeld samen met ouderen te koken, te eten, wandelen in het bos of een uitstapje te maken. Gezelligheid en aandacht vinden we heel belangrijk, een mens knapt daar van op. De mantelzorgers vinden het fijn dat wij ook voor hen aandacht hebben, een luisterend oor te bieden en samen dingen te bespreken.

Neem contact op