De Amstelveense poel

De Amstelveense poel

De Amstelveense poel is een veenplas gelegen in het Amsterdamse Bos in Amstelven. De ‘poel’ is een van de vele  gebieden in West-Nederland die in het verleden werden verveend. Het veen werd dan afgegraven zodat de bodem een stuk lager kwam te liggen, vaak onder het bodem waterpeil. Als zulke meren ontstonden, werden ze vaak ingepolderd en in weiland veranderd. 

Toen het Amsterdamse Bos werd aangelegd, zag men direct de natuurwaarde van de poel. Daarom werd het in tegenstelling tot de vele andere veenplassen nooit ingepolderd.  Daardoor kon de bijzondere en unieke fauna en flora hier standhouden en overleven.

De steiger van De Poel

De poel is een populaire bestemming voor wandelen en recreatie in Amstelveen. Binnen drie kwartier heb je een ‘rondje poel gelopen. Met onze clienten maken we graag een klein ommetje bij de steiger waar het in de lente en zomer echt genieten is.

Door deze omstandigheden heeft er zich een bijzondere plantengroei ontwikkeld, zoals orchideeën, paddenstoelen en moerasplanten, zoals de vleesetende zonnedauw. Daarnaast leven er ook veel ringslangen in de oeverlanden en hebben ongeveer 40 vogelsoorten er hun broedplaats. 

De Amstelveense poel

Wandelen rond de Amstelveense Poel

Vroeger was de Poel een groot meer omringd door dichtbegroeide en weinig toegankelijke oeverlanden. Dit veranderde toen men een wandelpad rondom het meer aanlegde. Daardoor konden de bezoekers beginnen genieten van de pracht en praal van de natuur. 

In die tijd werd het meer ook frequent gebruikt voor watersporten, zoals surfen, zeilen, zwemmen of ravotten in het water.  Maar door de verloedering van het water en de opkomst van blauwalg is dit niet meer mogelijk. 

Begin 2022 wil men daar verandering in brengen. Dan wil men met een proef starten om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit zal eerst gebeuren  met het toevoegen van ijzerchloride aan het water en daarna met het uitbaggeren van de Poel.

Wij gaan daar graag naar toe met onze cliënten, wandelen rond de Amstelveense poel is voor iedereen. Vervolgens halen we een ijsje bij de geitenboerderij.

Recreatie

Zwemmen mag dan wel onverstandig zijn. Er zijn genoeg activiteiten die je er kan doen. De Poel is een prachtig natuurgebied waar je je gedachten even kan verzetten. Rondom de poel is er dan ook een route waar je  kan gaan wandelen, hardlopen of fietsen. 

Je kan hier ook terecht om te vissen of te schaatsen. Er zijn enkele landijsbanen beschikbaar voor het publiek. Als de vrieskou het toelaat, is het mogelijk om op het meer te schaatsen.  

De Amstelveense poel

Positief samen

Positief Samen biedt gezelschap voor ouderen en ondersteuning voor mantelzorgers in Amstelveen en omstreken. We maken ouderen blij en zorgen dat het leven weer plezierig is.

Wij zijn een grote steun voor de mantelzorger door een deel van de zorgen op ons te nemen. Door bijvoorbeeld samen met de ouderen te wandelen aan de Amstelveense poel. Gezelligheid en aandacht vinden we heel belangrijk, een mens knapt daar van op