Eenzaamheid ouderen

Eenzaamheid ouderen

Eenzaamheid bij ouderen? Nederland beleefd op dit moment een dubbele vergrijzing; het aantal ouderen neemt toe en mensen worden steeds ouder. Alleen in Amsterdam wonen al 100.000 ouderen. En vele ouderen voelen zich alleen of eenzaam. Landelijk zijn er meer dan een half miljoen mensen die aangeven zich eenzaam te voelen. Niet alleen is dit op zichzelf natuurlijk ontzettend vervelend, maar het is ook ongezond; eenzame ouderen hebben een grotere kans om vroeger te sterven. Die kans is zelfs twee maal zo groot als bij overgewicht.

Eenzaamheid ouderen

Wat zijn de gevolgen en de oorzaken van eenzaamheid bij ouderen?

De gevolgen van eenzaamheid kunnen een verhoogde bloeddruk zijn, hogere stressniveaus en een kans op depressie. Dit zijn sluipende processen die niet van de een op de andere dag ontstaan, maar langzaam en vaak onopgemerkt insluipen in het leven. Vooral voor ouderen is eenzaamheid een gevaar, omdat ze op meerdere manieren contacten verliezen. Eenzaamheid neemt dan ook toe met de leeftijd; zo’n 44% van de 65-plussers voelt zich eenzaam. Van ouderen van 75 jaar of ouder stijgt dit naar 53% en voor 85-plus zelfs naar 63%

  • Het verlies van een partner door ziekte, overlijden of echtscheiding is uiteraard een van de grootste en meest zichtbare redenen voor een toename aan eenzaamheid bij ouderen.
  • Pensionering betekent voor velen een grote vermindering in het aantal sociale contacten. Kleine gesprekken met collega’s of dagelijkse handelingen in het vervoer of met de lunch tellen allemaal bij elkaar op. 
  • Ook door verminderde mobiliteit komen ouderen minder vaak onder de mensen en verliezen ze contacten met buren en kennissen.
  • Verhuizen brengt vaak eenzaamheid met zich mee omdat er een compleet nieuwe situatie ontstaat waarbij je weer nieuwe buren moet leren kennen. Ouderen blijven het liefst dan ook gewoon thuis wonen waar ze al jaren bekend zijn. Maar ook als mensen op hetzelfde adres blijven wonen, kan het zijn dat door de jaren heen de buurt is verandert. Bijvoorbeeld doordat de buurtsupermarkt weg is of wanneer kennissen en buren zijn verhuisd, waardoor sociale contacten ook verwateren.
  • Ook geld speelt een rol in eenzaamheid, want voor vele sociale activiteiten maak je toch kosten; een terrasje of een treinkaartje, verjaardagscadeautjes of gewoon iets lekkers bij de koffie. Mensen die moeite hebben om rond te komen lopen ook een groter risico om eenzaamheid. Vaak gaat dit niet eens bewust, maar ga je toch minder activiteiten vermijden en heb je daardoor dus ook weer minder sociale contacten. 

Eenzaamheid is niet beperkt tot ouderen

Eenzaamheid met betrekking tot ouderen kan ook tot eenzaamheid van mantelzorgers leiden. Mantelzorgers die voor lange tijd en intensief voor ouderen moeten zorgen kunnen ook problemen krijgen dat ze een vermindering in hun eigen sociale contacten opmerken. Vooral als de verzorging aan huis gebonden is. 

Het belang van gezelschap en positiviteit

Het is dan ook niet verrassend dat een beetje gezelschap vaak wonderend doet. Afhankelijk van de mogelijkheden en wensen van de oudere, kan Positief Samen zorgen dat er af en toe iemand langs komt voor een kopje koffie of een spelletje. Je kunt samen een wandeling gaan maken of een andere activiteit doen. Waarom niet samen een hapje koken en gezellig samen eten? Je stopt toch niet met plezier maken omdat je ouder wordt? Je wordt juist oud als je stopt met plezier maken. Ben je eenzaam? Of ben je op zoek om eenzaamheid bij een oudere tegen te gaan, bel dan even, of stuur ons een e-mail, voor een vrijblijvend gesprek.